Καθαριότητα – Πράσινο

I. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«Πριν αναλάβουμε την ευθύνη του Δήμου Λαμιέων, τον Σεπτέμβριο του 2014,
δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό το οποίο διαπιστώσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας.»

_____________________

 1. Παραλάβαμε έναν ΧΥΤΑ, ο οποίος κάθε χρόνο  έπιανε φωτιά και όπου δεν γινόταν ούτε η στοιχειώδης διαχείριση των απορριμμάτων. Καμία πρόνοια δεν είχε προβλεφθεί για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, αφού ακόμη και αυτή, η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια, ένταξη για επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ αποδείχθηκε θνησιγενής αφενός γιατί έγινε στο τέλος του τότε ΕΣΠΑ και αφετέρου γιατί έμπλεξε στις δικαστικές διαμάχες των υποψηφίων αναδόχων εταιριών, με αποτέλεσμα να απενταχθεί το έργο λόγω της λήξης της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013. Μόλις δηλαδή αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ως νέα Δημοτική Αρχή.
 2. Πληρώσαμε πρόστιμο για το ΧΥΤΑ Λαμίας που εκκρεμούσε από το 2014, ύψους 240.000€ και προχωρήσαμε σε αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.
 3. Οργανώσαμε, από την πρώτη στιγμή, και λειτουργήσαμε σωστά τον υπάρχοντα ΧΥΤΑ με στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού και με τον κατάλληλο εξοπλισμό (μηχανήματα κ.λ.π). Σήμερα στον ΧΥΤΑ Λαμίας εργάζονται 15 άτομα και πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες εργασίες, όπως καθημερινή συμπίεση και χωματοκάλυψη των απορριμμάτων.
 4. Προχωρήσαμε στον σχεδιασμό νέων εγκαταστάσεων, τις οποίες χωροθετήσαμε σε περιοχή όμορη του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, παίρνοντας παρέκκλιση από την λειτουργία του γειτονικού λατομείο και επιλύοντας έτσι ένα πρόβλημα 15ετίας.
 5. Εντάξαμε, με δημόσια χρηματοδότηση, τις απαιτούμενες μελέτες ποσού 840.813,11 €, για τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Λαμίας), διασφαλίζοντας έτσι την χρηματοδότηση για την κατασκευή τους με το ποσό των 28.000.000 €, επίσης με δημόσια χρηματοδότηση.
 6. Διασφαλίσαμε ποσό 6.800.000 € για επέκταση του ΧΥΤΑ Λαμίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση μεταβατική λύση, μέχρι να κατασκευαστούν τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
 7. Οργανώσαμε τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. δίνοντας λύση σε όλη την Περιφέρεια, αφού κλείσαμε και αποκαταστήσαμε το σύνολο των 8 ενεργών ΧΑΔΑ. (χωματερών).
 8. Εφαρμόσαμε ενιαία τιμολογιακή πολιτική, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη, την χαμηλότερη Πανελλαδικά, στο ποσό των 24,76 ευρώ/τόνο με το Φ.Π.Α.
 9. Συντάξαμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

«Και όλα αυτά με σχετική καθυστέρηση, αφού είναι γνωστά σε όλους τα εμπόδια που μας δημιούργησαν και οι δικαστικές διαμάχες σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες κατέληξαν στην πλήρη δικαίωσή μας από όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης (επιτροπή του άρθρου 152, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο & Συμβούλιο της Επικρατείας) με αποφάσεις από διευρυμένα σώματα (μείζονα σύνθεση) και ομόφωνες αποφάσεις.»

 

ΙΙ. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ– ΠΡΑΣΙΝΟ

«Κερδίζουμε καθημερινά το στοίχημα της καθαριότητας στο Δήμο Λαμιέων. Η καθαριότητα στη πόλη αλλά και στις τοπικές μας κοινότητες λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο καθιστώντας το Δήμο μας ως έναν από τους πιο καθαρούς Δήμους σε όλη τη χώρα. Φυσικά όλα αυτά χωρίς καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Με σωστό προγραμματισμό, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αναβαθμίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.»

_____________________

 1. Εφαρμόσαμε το πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων του σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων,τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., χωρίς καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.
 2. Αυξήσαμε τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και ανακύκλωσης. Καθημερινά, πραγματοποιούνται από 15 έως 17 δρομολόγια, ενώ η αποκομιδή γίνεται τακτικά και τα Σαββατοκύριακα με 9 δρομολόγια, καθώς και τις αργίες.
 3. Προμηθευτήκαμε νέο σάρωθρο το οποίο καθημερινά σκουπίζει και πλένει τις κεντρικές πλατείες και τους πεζοδρόμους, ενώ δύο ακόμα σάρωθρα καθαρίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και των Τοπικών μας Κοινοτήτων και φέτος, προστίθεται στο στόλο μας ένα ακόμη απορροφητικό σάρωθρο μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».
 4. Βγάλαμε ξανά στην κυκλοφορία το καδοπλυντήριο που για χρόνια παρέμενε στην αδράνεια. Οι κάδοι πλέον πλένονται και απολυμαίνονται συχνά, ελαχιστοποιώνταςτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ακόμα, με προγραμματισμό εκτελούμε τη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων.
 5. Προμηθευτήκαμε από το 2014, 1200 νέους κάδους απορριμμάτων και 500 κάδους ανακύκλωσης, 120 καλάθια απορριμμάτων για κοινόχρηστους χώρους που έχουν ήδη τοποθετηθεί, 5 ειδικούς κάδους για συλλογή καπακίων, καθώς και 30 κάδους τύπου «καμπάνας» για ανακύκλωση γυαλιού που τοποθετήθηκαν έξω από καταστήματα εστίασης.
 6. Αναθεωρήσαμε τον υφιστάμενο κανονισμό καθαριότητας με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο από την κοινοτική όσο και από την εθνική νομοθεσία ώστε να καταστεί λειτουργικός και να καλύπτει τις υποχρεώσεις των πολιτών και του Δήμου.
 7. Τοποθετήσαμε έξυπνους κάδους που λειτουργούν με το σύστημα Fbin, σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη αυτόνομης πρόσβασης και χρήσης των σημείων εναπόθεσης των απορριμμάτων από άτομα με αναπηρία. Η πιλοτική δράση προβλέπεται να επεκταθεί.
 8. Διεκδικήσαμε βάσει του νέου ΟΕΥ που συντάξαμε, τις θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στις Υπηρεσίες Καθαριότητας & Πρασίνου.

Ο Δήμος Λαμιέων ίσως είναι ο μόνος Δήμος Πανελλαδικά όπου τα «καλά χρόνια» της ανάπτυξης δεν κατάφερε να έχει μόνιμο προσωπικό
στην καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Έτσι το 75 % των απασχολούμενων στην καθαριότητα αποτελούνταν από συμβασιούχους, με ότι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση, συνέπεια και συνέχεια ενός αξιόπιστου συστήματος για τον Δήμο και
κατ΄ επέκταση για τους πολίτες.
Η δυσλειτουργική αυτή κατάσταση έφτασε στα όριά της, όταν το 2017 και μετά από αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου
οι 45 συμβασιούχοι έπαψαν να εργάζονται στον Δήμο Λαμιέων.
Αναμένουμε την ανάρτηση των οριστικών πινάκων προσληφθέντων μέσω της προκήρυξης 3Κ/2018, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 1. Προχωρήσαμε σε συντονισμένες εργασίες κλαδεμάτων, φυτεύσεων δέντρων και καλλωπιστικών φυτώνμε στόχο την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα απομακρύναμε δέντρα που κρίθηκαν επικίνδυνα για τραυματισμούς και βλάβες στα θεμέλια καταστημάτων και οικιών.
 2. Αποξηλώσαμε 42 περίπτερα που παρέμεναν για χρόνια κλειστά και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα πολύτιμο κοινόχρηστο χώρο.
 3. Ξεκινήσαμε και εκτελούμε κάθε χρόνοβάσει προγραμματισμού ψεκασμούς για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης στα πεύκα.
 4. Θεσπίσαμε και ξεκινήσαμε την υιοθεσία χώρων πρασίνου από κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας. Ήδη, η πλατεία Κραββαρίτου και ο Λόφος Μιχαήλ & Γαβριήλ έχουν «υιοθετηθεί» επίσημα με την υπογραφή συμφωνητικών από Συλλόγους της πόλης.
 5. Πραγματοποιήσαμε πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την οργάνωση και την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή των αστικών αποβλήτων σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων του Δήμου. Η συμβολή των πολιτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν καθοριστική. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κυρίως της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων σχετικά με την ανακύκλωση και το μοντέλο ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας.
 6. Εφαρμόσαμε από το 2017 σε συνεργασία με τον «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.» το ανταποδοτικό πρόγραμμα «Το χαρτί του Μέλλοντός μας-Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ)–ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Στόχος του είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και των καθηγητών μέσω της ανακύκλωσης χαρτιού και βιβλίων, έχοντας παράλληλα και ανταποδοτικό όφελος, μιας και το κέρδος που πρόεκυπτε από την ανακύκλωση του χαρτιού, επέστρεφε ως γραφική ύλη στα ίδια τα σχολεία για τη λειτουργία τους.
 7. Συμμετέχουμε με όλο και περισσότερους εθελοντές στη μεγαλύτερη εθελοντική δράση για την περιβαλλοντική προστασία “Let’sDoIt” σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες μαζί με δεκάδες συλλογικούς φορείς και εκατοντάδες συμπολίτεςμας. Εδώ και τρία χρόνια είμαστε στους πρώτους Δήμους της χώρας σε πλήθος εθελοντών και δράσεων!